dissabte, 14 de maig del 2011

Oller del Mas

             Aquest celler, dins la DO Pla de Bages, va se fundat l’any 2003 per la família Margenat, hereus directes del llinatge Oller. La seva finca, un castell datat del segle X, amb 400 Ha. de terreny de cultiu i boscos. Disposen de 35 Ha dedicades exclusivament a la  vinya, plantada amb diferents varietats de raïm, entre les que destaquen les varietats autòctones del Bages, la Picapoll blanc i Picapoll negre recuperades no fa massa temps. Actualment, el seu conreu és ecològic, ni herbicides ni pesticides, utilitzant només sofre i pols de coure en cas de malaltia. Tant la proximitat de les seves vinyes com la verema manual del raïm amb caixes de 20 kg, els hi aporta un plus de qualitat. Un cop fermentats els vins, els que necessiten repòs, els porten al celler, una sala dins del castell on reposaran a l’interior de botes de 300 litres, fetes de roure francès de gra petit i torrat mitja, provinents dels boscos de Nevers i Tronçais. Bótes que només les faran servir per dos vins.

         Actualment, sota la direcció tècnica i enològica de la Marta Sanvicente i del assessorament extern d’Agustí Torelló, tenen en el mercat 4 vins:

*  Picapoll 2010
 vi blanc jove amb un assemblatge de picapoll blanc i  picapoll negre.

* Petit Bernat 2010
Vi jove amb un assemblatge de syrah, cabernet sauvignon i merlot, tres mesos amb bótes de roure francès, meitat noves i meitat de segon vi. Producció de 12.000 ampolles.

* Bernat Oller 2006
100% merlot amb una criança de 12 mesos en bóta de roure francès meitat de segon vi i meitat noves. Producció d’unes 30.000 ampolles.

*  Arnau Oller 2007
Merlot amb una criança de 18 mesos en bótes de roure francès noves. Producció limitada d’ aproximadament 5000 ampolles.

         A la visita ens van deixar tastar el Picapoll 2010, on destaca l’aportació que li dona el picapoll negre, un vi fresc i fàcil de veure, tot i no estar a la temperatura adient, i el Bernat Oller 2006 un vi més complexa i elegant però crec que l’ampolla el pot acabar de polir. La visita ens la va fer la Marta, que en tot moment ens va donar unes molt bones explicacions i va respondre a tots els dubtes que poguéssim tenir. Només vaig trobar-hi una petit però, el grup de la visita era massa nombrós. 





2 comentaris:

  1. Es ben curiós la riquesa de varietat que tenim a Catalunya.. De la DO Pla de Bages, quasi no conec res... alguna cosa em sona de nom, però de tastar res de res.. Però llegint el teu post, ja he après alguna cosa més. Salut!

    ResponElimina
  2. Primer de tot m'alegro que hagis pogut aprendre alguna cosa del meu post!!
    Com bé dius, hi ha molta riquesa de varietats, tant de locals, com de fora, i crec que entre tots l'hauríem d'aprofitar una mica més. Al Bages al segle X, com en d'altres contrades, ja es feia vi, el seu dia va ser la zona de casa nostre, on més vinya hi havia plantada, de totes maneres la DO és relativament jove, va néixer el 1995, actualment només hi ha 11 cellers adscrits a la DO. Els vins com a tot arreu ... n'hi han de bons i de molt bons ;)
    Salut!!!

    ResponElimina