Dijous
passat, desprès de més de mig any, vaig tornar a anar a un tast de vins
organitzat per El Petit Celler. Ja en
tenia ganes. Un tast , amb ampolla tapada, de sis vins mono varietals de sirà.
Com a varietat única era gairebé desconeguda per a mi només n’havia begut una
ampolla , tot i haver-ne tastat diferents cupatges. Aquesta varietat és
resistent, i de conreu fàcil, però per fer un vi de qualitat, aconsellen no
passar dels 7000 l/ha, raó per la que, probablement, n’hi hagi tant poc a casa nostre, on fins no fa
gaire es valorava més la quantitat a la qualitat.
Aquests són els vins que varem
tastar:
-ALTICO SYRAH 2009
Aquest vi produït per les Bodegas
Carchelo, amb DO Jumilla, te una maceració d’entre 25 i 28 dies. Posterior criança
en roure francès de 4 mesos. 14% d’alcohol i tap sintètic.
-LICORÓS-
-ROCAPLANA SYRAH 2010
Un vi amb DO Penedès elaborat
pel celler Oriol Rosell. Maceració pre-fermentativa durant 72 hores i posterior
fermentació i maceració a 200 durant 12 dies. Criança de 6 mesos amb
bótes de 300 litres de roure francès de gra fi.
-JOVE-
-ALBET I NOIA COLECCIÓ SYRAH 2008
Aquests vi amb DO Penedès i
elaborat per el celler Albet i Noia. Maceració de 23 dies, fermentació durant 8
dies a 27o . Criança amb
bótes de roure francès i Americà de 225
litres -amb una mitjana d’edat de dos anys- durant 14 mesos i 12 mesos a
l’ampolla. 14% d’alcohol. Producció de 6750 ampolles.
-ELEGANT-
-RUBAIYAT 2008
Un vi sense DO (VT
Contraviesa-Alpujarra). Ceps a 1290m d’alçada de mitjana i cultiu natural. Fermentació
en dipòsits d’acer inoxidable, sense control de temperatura i sense afegir
llevats o qualsevol altre partícula. Criança de 16 mesos en roure i inoxidable.
15,3 % d’alcohol.
-TANCAT-
-ENATE SYRAH-SHIRAZ 2007
Aquest vi amb DO Somontano, està elaborat per el celler Enate. Criança
de 16 mesos en roure francès nou. 14,5% d’alcohol.
-EQUILIBRAT-
-TORBRECK SHIRAZ WOODCUTTER’S 2009
Procedent de Barossa Valey (Australia), i elaborat pel celler Torbreck,
un vi amb una fermentació oberta i una criança de 12 mesos en bótes grans i
foudres (dipòsits de fusta de com a mínim 500 litres i podent arribar als
150000 litres). 15% d’alcohol. Tap de rosca.
-DOLÇ-
Un cop fet el tast varem
comentar la nostre elecció, sent el més ben valorat el Col·lecció syrah 2008
d’Albet i Noia, seguit per l’Enate Syrah-Shiraz 2007. Personalment vaig coincidir,
però vaig quedar-me amb les bones sensacions del Rocaplana un vi jove i amable
que en tot moment ho va transmetre, i l’exotisme del Woodcutter’s, un vi
diferent, estructurat i madur, però al meu gust massa empallegós. Vaig trobar a
faltar poder tastar un sirà francès. Un bon tast.
M'agrada el shirà, tot i que mai he aclarit com s'escriu. I a França a la regió d'Hermitage i rodalies en fan de molt bons.
ResponEliminaPerò aquí també en tenim de bons. L'Etim de la Cooperativa Falset, està molt bo.
Salut!
Hola Ricard, a mi també em va agradar i vaig trobar a faltar un sirà francès, per poder comparar una mica, i sobretot per poder saber de primera ma, si realment tenen tanta qualitat com diuen.
ResponEliminaEls vins de l'Etim els he mirat molts cops a la botiga on line, i sempre estic a punt de fer comanda, però m'emprenya pagar els ports. Diguem raro però... I aquí Manresa no se'n troben. Hauré d'esperar a fer una excursió per les terres de Tarragona.
Salut!!
La veritat es que a mi també em fa molta mandra pagar ports... i més d'una vegada m'he tirat enrera quan en una compra he vist que els ports em sortien cars.
ResponEliminaA més amb els vins que porten, he tingut un parell de disgustos. D'acord que era en estiu, però a no ser que siguin molt acurats, es pot quedar el vi en una "fragoneta" a ple sol mentre dinen.
Se que ara ja hi han transports especialitzats, però ja he perdut la costum excepte en l'enviament mensual de Vila Viniteca que reparteixen amb furgoneta pròpia i ja saben que porten entre mans.
Salut!